ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ..ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆΣ
November 11, 2008 Leave a comment
Με αφορμή το γεγονός οτι αρκετοί απο εσάς έχετε ήδη μπεί στην διαδικασία να φτιάξετε το δικό σας ιστολόγιο (blog) και πριν ανεβάσω σχετικό θέμα (post) με εισαγωγικές οδηγίες για την δημιουργία blog , σας παραθέτω έναν καταλογο κανόνων συμβουλευτικού πάντα χαρακτήρα για την …ιστολογική σας συμπεριφορα. Το περιεχόμενο προέρχεται απο ένα πολύ αξιόλογο αφιέρωμα του περιοδικοού
RAM (τεύχος Οκτωβρίου 2007) απο την συντάκτρια Ειρήνη Βουκτσόγλου.1. O καθένας έχει δικαίωμα στην ανωνυμία
Επειδή αυτή η ανωνυμία είναι Δύναμη , συμβουλεύουμε τους νέους μπλόγκερ να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στην έκθεση προσωπικών στοιχείων είτε αυτά αφορούν στους ίδιους είτε σε άλλους
2. Η επικοινωνία είναι το κλειδί
Φροντίστε να εμφανίζεται το email σας στην σελίδα του προφίλ. Συχνά κάποιος θα χρειάζεται την βοήθειά σας. Μην τον αναγκάσετε να κάνειένα σχόλιο μπροστά σε όλους . Σεβαστείτε την απόφαση του να αποταθεί μόνο σε εσάς. Σε κάποιες περιπτώσεις η δυνατότητα επικοινωνίας ίσως προλάβει κάποια παρεξήγηση που μπορεί να µετατρέψει το χώρο των σχολίων σε πεδίο µάχης, αν και υπάρχουν βέβαια και οι ανόητοι που είτε δεν γνωρίζουν πώς να χρησιµοποιήσουν αυτό το e-mail είτε απλώς µονοµαχούν µε ανεµόµυλους.
3. Η ευγένεια είναι πολιτισµός
Πρέπει να έχουµε κατά νου ότι όταν κάποιος µας τιµά µε την επίσκεψή του στο χώρο µας, οφείλουµε -αν µη τι άλλο- να είµαστε ευγενικοί. Το ίδιο ισχύει µε ακόµα µεγαλύτερη βαρύτητα όταν επισκεπτόµαστε εµείς κάποιον. Ακόµα και η διαφωνία υπόκειται σε κανόνες ευγένειας. Ας µην ξεχνάµε ότι η απαξίωση είναι πολύ εύκολη µε την επιλογή της µη πρόσβασης. Εάν ενοχλείστε ή αποδοκιμάζετε ένα ιστολόγιο, απλά µην το επισκέπτεστε.
4. Ο µετριασµός σχολίων είναι δικαίωµα
Ο κάθε µπλόγκερ επιτρέπει ή απαγορεύει την πρόσβαση και το σχολιασµό στο χώρο του δικαιωµατικά και δεν οφείλει να δικαιολογηθεί σε κανένα γι’ αυτή την επιλογή.
5. Ιδιαίτερη προσοχή στα spam comment
Πολύ συχνά -συχνότερα τον τελευταίο καιρό- οι µπλόγκερ κινητοποιούνται σε µαζικές εκδηλώσεις αντίδρασης. Ένας εύκολος τρόπος ενηµέρωσης είναι οπωσδήποτε η «τοιχοκόλληση» της είδησης στο χώρο σχολίων που διαθέτουν γνωστοί ή άγνωστοι γείτονες µπλόγκερ. Η ευγένεια απαιτεί να αποφεύγεται µία τέτοια οικειοποίηση χώρου. Θα κολλούσατε ποτέ αφίσα στις πόρτες των γειτόνων σας χωρίς να τους ρωτήσετε;
6. Προστατέψτε την προσωπική σας ζωή
Υπάρχουν ιστολόγια τα οποία συντηρούνται αποκλειστικά και µόνο για ένα είδος ροµαντικής αφήγησης προς κάποιον ερωτικό σύντροφο, συν-µπλόγκερ, παρ’ όλα αυτά είναι δηµοσίως εκτεθειµένα στο Διαδίκτυο. Υπάρχει ωστόσο τρόπος η είσοδος στο ιστολόγιο να επιτρέπεται σε συγκεκριµένους αναγνώστες. Εάν όµως δεν θέλετε κάτι τέτοιο, οφείλετε να λάβετε υπόψη σας πως ο συγκεκριµένος άνθρωπος ίσως δεν επιθυµεί µία τέτοια προσωπική και εµφανή αντιστοιχία σχέσης. Σκεφτείτε πως ακόµα κι αν ο ίδιος δεν ενοχλείται, ίσως αυτό δηµιουργεί µία δυσαρέσκεια στους επισκέmες του, ανάλογα φυσικά µε το τι προβάλλεται αυτόβουλα στο προσωπικό του µπλογκ. Συζητήστε το πρώτα µαζί του και οπωσδήποτε προετοιµαστείτε για όσα θα επακολουθήσουν.
7. Δηµιουργήστε Iink list (λίστες συνδέσµων)
Πρόκειται για µια µορφή ανταπόδοσης τιµής: Όταν κάποιος σας επισκέmεται συχνά, του «χαρίζετε. στο χώρο σας µία δική του γωνιά. Βέβαια συχνότερα επισκεπτόμαστε κάποιον µε βάση το προφίλ του στο οποίο οδηγείστε από κάποιο σχόλιο, αλλά δώστε µία ευκαιρία ακόµα. Κοστίζει µόνο δύο λεπτά από το χρόνο σας.
8. Υιοθετήστε την παραποµπή
Η δύναµη -η αρχική ίσως- του Διαδικτύου ήταν η δυνατότητα της υπερσύνδεσης: Να «κοιτάζει» κανείς µε το βέλος του ποντικιού µία λέξη και να οδηγείται σε έναν άλλο κόσµο. (Αυτή τη δυνατότητα δεν θα την αποκτήσουν ποτέ τα έντυπα, εκτός και αν αρχίσει η «εκτύπωση» στα ηλεκτρονικά χαρτιά.) Κάθε φορά λοιπόν που θα αναφέρεστε σε έναν άλλον µπλόγκερ, ή σε κάποιο post του, καλό είναι να εισάγετε µία υπερσύνδεση. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε τους επισκέmες σας -µην ξεχνάτε πως πάντα υπάρχουν νέοι- να αντιληφθούν την ιδιαίτερη σχέση ενός κειµένου µε ένα άλλο, ή απλά να βρουν πιο εύκολα την πόρτα που οδηγεί στη γνώση.
9. Μη λειτουργείτε επιλεκτικά στις απαντήσεις σας
Το αν θα απαντήσετε ή όχι στα σχόλια των επισκεπτών είναι προσωπική σας επιλογή. Μην τους προσβάλλετε όµως, απαντώντας επιλεκτικά µόνο σε µερικούς. Όλοι σας τίµησαν το ίδιο και έκαναν τα σχόλιά τους απευθυνόµενοι αποκλειστικά σε εσάς.
10. Μη δίνετε αφορµή για διαπληκτισµούς
Σε περίπτωση που θελήσετε να απαντήσετε µέσα από το χώρο σχολίων όχι στον ιδιοκτήτη του µπλογκ αλλά σε άλλο σχολιαστή, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αν και τα µπλογκ προάγουν το διάλογο, δεν είναι φόρουµ. Ο χώρος µέσα από τον οποίο αποφασίζετε να συζητήσετε δεν είναι δικός σας αλλά κάποιου που σας φιλοξενεί.
11. Αποφύγετε την παγίδα της προσωπικής αντιπαράθεσης
Το µπλογκ δεν είναι χώρος προσωπικών οντιπαραθέσεων αλλά προσωπικών σκέψεων. Μην καλλιεργείτε το βρεφικό σύνδροµο απόσπασης προσοχής και µην το συντηρείτε για απεριόριστο χρόνο. Το πιθανότερο είναι να µην ενδιαφέρει κανέναν!
12. Προστατέψτε τους επισκέmες-σχολιαστές σας
Ακόµα και αν διαφωνείτε µε ένα σχολιαστή, οφείλετε να τον προστατέψετε εάν δεχτεί στο χώρο σας µία προσβολή αποδεικνύοντας έτσι ότι το ιστολόγιό σας έχει ηγέτη και όχι απλώς ιδιοκτήτη.
13. Εκτιµήστε το δικαίωµα στην άρνηση
Συχνή διασκέδαση στην µπλογκόσφαιρα είναι η αλυσιδωτή εξάπλωση κάποιου παιχνιδιού που προτρέπει σε ένα συγκεκριµένου τύπου post. Ο µπλόγκερ που ξεκινά το παιχνίδι, στέλνει προσκλήσεις συµµετοχής σε «γειτονικούο µπλόγκερ. Αυτοί όµως, έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν, επιλογή που οφείλετε να αποδεχτείτε. Σεβαστείτε την επωνυμία του -εάν αυτή υφίσταται- και την εικόνα που ο ίδιος έχει επιλέξει να συντηρεί. Προσέξτε τις εκφράσεις με τις οποίες τον προσκαλείτε να συμμετάσχει. Συχνά, αυτά τα αλυσιδωτά μπλογκοπαιχνίδια μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης. Ας μην ξεχνάμε ότι βασική αιτία για τη δημιουργία ενός μπλογκ είναι η ελεύθερη και συχνά άναρχη επιλογή θεμάτων ακόμα και εκφράσεων. Γι’ αυτό μην προσπαθείτε να επιβληθείτε, αλλά κάντε τις προτάσεις σας.
14. Να ανταποδίδετε τις επισκέψεις
Όλοι όσοι βρίσκονται στην μπλογκόσφαιρα πολύ καιρό, γνωρίζουν ότι οι μπλόγκερ αναρτούν συνεχώς νέα post. Δεν είναι απαραίτητο να σχολιάζετε κάθε post, να επισκέπτεστε όμως όσο πιο συχνά μπορείτε τους γείτονές σας. Από την άλλη, δείξτε κατανόηση σε εκείνους που λόγω έλλειψης χρόνου δεν επισκέπτονται το δικό σας μπλογκ με την ίδια συχνότητα.