ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

(Έργο εμπνευσμένο από την Γκερνίκα του Πικάσο που δημιούργησαν 31 έγκλειστοι στις Φυλακές Κορυδαλλού και μαθητές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας)

Είναι ένα παράθυρο στη ζωή. Στην κανονική ζωή, εκεί που έστω και θεωρητικά μπορείς να σκεφτείς και να μιλήσεις ελεύθερος, να κινηθείς με άνεση, να δεις τον κόσμο ξανά με ανθρωπιά και να σε δουν ξανά ως άνθρωπο. Στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού οι έγκλειστοι γίνονται μαθητές και ζουν, έστω και για λίγο, μακριά από το «κολαστήριο», όπως το ονομάζουν.

Ο Γιάννης, ο Κυριάκος, ο Μάρκος, ο Ζάχος, ο Τζεβάτ και όλα τα παιδιά που φοιτούν καθημερινά στο σχολείο δεν θα ξεχώριζαν από οποιονδήποτε άλλο μαθητή εκτός φυλακής. Με βλέμματα σπινθηροβόλα και ευγένεια όχι επιτηδευμένη και καθοδηγούμενη, μιλούν για τη μεγάλη ευκαιρία που τους δόθηκε να βγαίνουν από την καθημερινή τους μιζέρια.

«Είναι η ευκαιρία μας να διορθώσουμε κάποια πράγματα και να συνεχίσουμε κάποια άλλα που σε μικρότερη ηλικία είχαμε αφήσει πίσω» λέει ο Γιάννης και συνεχίζει: «Εδώ ξεφεύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα της φυλακής. Περνάει η μέρα πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. Αν υπήρχε η δυνατότητα να πήγαινε όλη η φυλακή στο σχολείο, θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».

Το λόγο παίρνει ο Κυριάκος. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, θεωρεί ότι δεν είχε τις ευκαιρίες που θα έπρεπε προκειμένου σήμερα να έχει μια διαφορετική κατάληξη. «Υπάρχουν προβλήματα έξω για μένα. Είναι η δεύτερη φυλακή που κάνω. Βγήκα έξω και είδα ότι δεν υπήρχε τίποτε να με στηρίξει. Ζητούσα δουλειά και δεν με έπαιρναν. Κάτι έπρεπε να κάνω και πάλι έμπλεξα. Είμαι κλειστός χαρακτήρας και ήρθα στο σχολείο για να κάνω ένα βήμα παραπέρα».

Ολόκληρο το άρθρο εδω

Ο λόγος που δημοσιεύω αυτό το post , δεν είναι κυρίως για να σας ευαισθητοποιήσω για τις συνθήκες διαβίωσης των φυλακών , αλλα γιατι είναι σημαντικό να καταλάβετε , οτι μέσα απο τέτοιες ιδιαίτερες συνθήκες , είναι ευκολότερο κανείς να συνειδητοποιήσει την αξία του σχολείου. Προσπαθήστε να εκμεταλευτείτε και να εισπράξετε όσα περισσότερα εφοδία μπορείτε ,όχι μόνο σε επίπεδο γνώσεων αλλα κυρίως για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας.Η απόκτηση γνώσεων δεν σταματά ποτέ και δεν περιορίζεται στους τοίχους ενός σχολείουΤο σημαντικότερο είναι να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε κατ’ αρχήν τον εαυτό σας και κυρίως να αντισταθείτε στην παγίδα του ελάχιστου και να αποκτήσετε απαιτήσεις απο εσάς! .Προσπάθείστε να δείτε την σωστή διάσταση του σχολείου, που δεν είναι άλλο ένα πρόβλημα , αλλα μια διέξοδος απο οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι η σημαντικότερη επένδυση της ζωή σας..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: