Αναθεωρεί προς το παρόν το facebook

Έπειτα από καταιγίδα αντιδράσεων εκ μέρους των χρηστών, το Facebook τελικά απέσυρε την Τετάρτη τους νέους όρους χρήσης που είχε θέσει, οι οποίοι φαινόταν να εννοούν πως τα δεδομένα των συνδρομητών ανήκουν στον ίδιο το δικτυακό τόπο.

Το Facebook υποδέχεται τώρα τους χρήστες με ένα διευκρινιστικό μήνυμα που αποδίδει όλη την αναστάτωση σε παρεξήγηση της αρχικής του ανακοίνωσης. Η διευκρίνιση διατυπώνεται σε απλά αγγλικά, αντί στη νομική γλώσσα της αρχικής ανακοίνωσης που πυροδότησε το επεισόδιο:

Η υπηρεσία «δεν διεκδικεί δικαιώματα για οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες σας ή για άλλο υλικό. Χρειαζόμαστε μια εξουσιοδότηση προκειμένου να σας βοηθάμε να μοιράζεστε πληροφορίες με τους φίλους σας, δεν υποστηρίζουμε όμως ότι μας ανήκουν οι πληροφορίες σας».

Το Facebook επιστρέφει τώρα στους προηγούμενους όρους χρήσης «μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα που τέθηκαν».

Το κοινωνικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται από 175 εκατ. συνδρομητές από όλο τον κόσμο, άλλαξε σιωπηλά τους όρους χρήσης πριν από δύο εβδομάδες. Η διαμάχη κλιμακώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν η γνωστή οργάνωση καταναλωτών Consumerist.com δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Οι νέοι όροι χρήσης του Facebook: Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με τα δεδομένα σας. Για πάντα».

Η οργάνωση προστασίας δεδομένων Electronic Provacy Information Center προειδοποίησε ότι θα κατήγγειλε το Facebook στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC).

Ο ιδρυτής της υπηρεσίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέφερε σε εταιρικό ιστολόγιο τη Δευτέρα ότι «στο Facebook, οι χρήστες έχουν την ιδιοκτησία των πληροφοριών τους και ελέγχουν με ποιον τις μοιράζονται». Παραδέχτηκε ότι «η φρασεολογία μας στους όρους χρήσης είναι υπερβολικά επίσημη και προστατευτική όσον αφορά τα δικαιώματα που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία».

Ανάλογο επεισόδιο με το Facebook είχε σημειωθεί το 2007, όταν ένα εργαλείο καταγραφής με την ονομασία Beacon εξόργισε τους συνδρομητές μεταδίδοντας στοιχεία για τις αγοραστικές και άλλες δραστηριότητές τους σε άλλους δικτυακούς τόπους.

Η εταιρεία αρχικά υπεραμύνθηκε της πρακτικής, τελικά όμως έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να απενεργοποιούν το επίμαχο Beacon.

ΠΗΓΗ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: