"ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ…"

Απ΄ ό,τι φαίνεται το πέταμα της τσίχλας στα πεζοδρόμια είναι μια συνήθεια που έχουν αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Και μάλλον γι΄ αυτόν τον λόγο πολλοί δήμοι από όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει εκστρατεία κατά της κακής συνήθειας, παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που την είχε αφήσει η Σιγκαπούρη το 1992.

Δεν είναι μόνο η ενόχληση που αισθάνεται κανείς όταν κολλάει η τσίχλα στο παπούτσι του, ούτε το αντιαισθητικό θέαμα των μαύρων λεκέδων στις πλάκες των πεζοδρομίων και τις πλατείες. Μια τσίχλα πεταμένη στον δρόμο ρυπαίνει πολύ περισσότερο από μια γόπα τσιγάρου ή από ένα κομμάτι πλαστικό. Ο καθαρισμός είναι δυνατός μόνο με ρυπογόνα υλικά, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από το μάζεμα της γόπας και επιπλέον κοστίζει. Η τελευταία πόλη που κήρυξε πόλεμο στην τσίχλα είναι η Βαρκελώνη, όπου εκτιμάται ότι κάθε μήνα τουλάχιστον 20 τσίχλες καταλαμβάνουν ένα τετραγωνικό μέτρο. Κι αυτός είναι μόνο ο μέσος όρος, καθώς στη Ράμπλας, την τουριστική βιτρίνα της πόλης, οι αρχές μετρούν τουλάχιστον έξι σε κάθε πλάκα. Ο δήμος δεν απαγόρευσε το μάσημα της τσίχλας στους δρόμους, όπως έκαναν οι αρχές της Σιγκαπούρης το 1992. Άρχισε την εκστρατεία ζητώντας μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τους πολίτες, καθώς το μοναδικό μηχάνημα που διαθέτει δεν φθάνει ούτε για τον καθαρισμό των πιο σημαντικών δρόμων.

Η «Corriere della Sera» υπενθυμίζει ότι στην Ιταλία καταναλώνονται 23 εκατομμύρια τσίχλες τον χρόνο. Εάν τις πετούσαν όλοι στον δρόμο το κόστος του καθαρισμού θα ξεπερνούσε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ!…
Ο δήμαρχος της Αδελαΐδας Μάικλ Χάρμπισον απείλησε ότι θα απαγορεύσει την πώλησή τους, εκτός κι εάν οι προμηθευτές του προϊόντος αναλάβουν και τον καθαρισμό των δρόμων.

Στην Ολλανδία, ο δήμος του Άμστερνταμ ενημερώνει από τον περασμένο Αύγουστο τους επισκέπτες ότι απαιτούνται 50 χρόνια (και πάντως όχι λιγότερα από 5) για να διαλυθεί μία μασημένη τσίχλα.
Το Ρότερνταμ υιοθέτησε πιο σκληρή στάση απειλώντας με πρόστιμο ύψους 90 ευρώ όσους φτύνουν στον δρόμο τις τσίχλες που μασούν ή τις γόπες των τσιγάρων που καπνίζουν.
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ
επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα με δύο τρόπους. Στα σούπερ μάρκετ πωλούνται αντί 1 ευρώ και 50 λεπτών βιοδιασπώμενες τσίχλεςδεν κολλάνε στον δρόμο και διαλύονται μέσα σε έξι εβδομάδες. Οι «Chicza Rainforest Gum» παράγονται από έναν συνεταιρισμό 56 μικρών επιχειρήσεων στο Μεξικό που προσφέρει δουλειά σε 2.000 ανθρώπους.

Περισσότερα εδω

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: